Gemengd koor

Cantamabile

Hamme

 

Welkom
Wie zijn we
Werking
Komende activiteiten
Voorbije activiteiten
Nieuwe leden
Contactpersonen
Ledenpagina
Repertoire
Links

Johann David Heinichen

Duits componist en muziektheoreticus, zoon van een Duitse dominee. Geboren te Krössuls bij Weissenfels op 17 april 1683. Hij overleed te Dresden aan tuberculose op 16 juli 1729.

Van Johann David Heinichen zongen we op 11 en 13 april 2008 het Requiem in es, ter gelegenheid van het 15 jaar bestaan van Cantamabile.

Heinichen studeerde (net als menig ander componist eerst een andere discipline: rechten aan de universiteit van Leipzig.  Hij had enige tijd een advocatenpraktijk in Weissenfels.   Daar kwam hij in contact met de kapelmeester Johann Philip Krieger, groot componist van opera’s en cantates.

Heinichen was leerling aan de gerenomeerde Thomasschule in Leipzig, die ook verbonden was met de Thomaskirche.  Hij kreeg er muziekonderwijs van Bachs voorganger Johann Kuhnau. In 1709 werd Heinichen er operadirigent.  Een jaar later reisde hij naar Italië, waar hij in Venetië veel succes had als operacomponist.  Hij ontmoette er o.m. Vivaldi, Albinoni en Antonio Lotto. In 1717, nog tijdens zijn verblijf in Italië, werd hij kapelmeester van de Dresdener Hofkapelle, in dienst van Prins Frederik August van Sachsen, een functie die hij tot aan zijn dood zou vervullen.  De muziek aan het Hof van Dresden trok in die tijd de grootste componisten en uitvoerders aan.

Hoewel Heinichens oeuvre zeer verscheiden is, met zowel vocale als instrumentale wereldlijke en kerkelijke muziek (voor de protestantse en meer nog voor de katholieke eredienst), is hij het meest bekend om zijn in 1711 verschenen leerboek van 960 pagina’s: “Der Generalbass in der Composition”.

Tijdens het bombardement op Dresden in de Tweede Wereldoorlog ging veel van zijn muziek verloren.  Vanaf de jaren ’90 van vorige eeuw is een hernieuwde belangstelling voor het werk van Heinichen merkbaar.

Het „Requiem nel giorno del defuncto Imperatore Gioseffo Es-Dur“ uit 1726 dat we in ons jubileumconcert uitvoerden  is geschreven ter nagedachtenis aan keizer Jozef I.  Heinichen componeerde het werk in toendertijd moderne Italiaanse stijl, met delen voor koor, soli en orkestensemble, waarbij vooral de koorpartijen uitdrukking geven aan de grote sacraliteit.

Klik hier om terug te gaan naar Repertoire.

Copyright © 2017  •  Gemengd Koor Cantamabile Hamme