Gemengd koor

Cantamabile

Hamme

 

Welkom
Wie zijn we
Werking
Komende activiteiten
Voorbije activiteiten
Nieuwe leden
Contactpersonen
Ledenpagina
Repertoire
Links

ORLANDUS LASSUS (1532-1594)

Orlandus Lassus

 

Een goeie vijftig jaar geleden kon men in ons land betalen met briefjes van twintig frank met op de voorzijde de Mechelse componist Philippus de Monte en op de keerzijde zijn tijdgenoot Orlandus Lassus uit Mons.

In 2005 haalde Lassus, als enige componist, een plaats bij de honderd laureaten voor de uitverkiezing van de 'Grootste Belg aller tijden'. Lassus is een van de bekendste vertegenwoordigers van de Vlaamse polyfonie, een muziekstijl waarin via ingewikkelde technieken verschillende stemmen met elkaar worden gecombineerd. De renaissancecomponisten uit de zestiende eeuw werden in Italië bekend als "I Fiamminghi", hoewel ze niet allemaal in Vlaanderen geboren waren.

Eigenlijk heette hij Roland de Lattre, maar destijds was Latijn 'cool', zoals nu het Engels, zeker voor een artiest met internationale ambities.

Orlandus Lassus (of Orlando di Lasso) bracht zijn studiejaren door in Milaan, Napels en Rome. Op 22-jarige leeftijd vestigde hij zich in Antwerpen. Later werd hij aangeworven als kapelmeester van hertog Albrecht van Beieren. Hij bleef tot aan zijn dood aan het hof in München. Zijn contacten met Italië bleven een stempel drukken op zijn composities, maar hij was ook in Duitsland, Frankrijk en de Nederlanden enorm populair.

Tussen 1555 en 1595 verscheen gemiddeld elke maand een muziekdruk waarin een werk van hem was opgenomen. Uitgevers vonden het een eer om zijn naam op het titelblad te kunnen afdrukken. Hij werd ontvangen door keizers, koningen en kardinalen en bezongen door de grote humanisten die hem "de meer dan goddelijke Lassus" noemden. Het sterkste punt van deze bezige bij en autodidact was zijn vindingrijkheid. Omdat hij allerlei invloeden opraapte en naar zijn hand zette, geldt hij een beetje als de Mozart van de zestiende eeuw. Daarnaast was hij vooral een synthesefiguur. In alle genres bereikte hij de perfectie. Zijn muziek is ook altijd gericht op de tekst en de emoties die erin worden vertolkt. Orlando di Lasso schreef o.m. 53 vier- tot achtstemmige missen en 1250 twee- tot twaalfstemmige motetten, requiems, madrigalen, chansons en koorliederen. Philippe Herreweghe en Paul Van Nevel zijn grote bewonderaars van Lassus. Met hun ensembles brachten ze al adembenemende uitvoeringen op cd en in de concertzaal.

Klik hier om terug te gaan naar Repertoire.

Copyright © 2017  •  Gemengd Koor Cantamabile Hamme